Per Oscarsson

Per Oscarsson i Hylands hörna

Den 28 januari 1927 föddes Per Oscarsson och hans bror Björn Oscarsson i  Stockholm. När Per var 6 år dog hans mamma i cancer.

När Per var 17 år förfalskade han sin styvmammas namnteckning för att komma in på Dramatens elevskola. 1947 var han klar med Dramatens elevskola. Och efter att ha jobbat på dramaten i några år. Började han på Göteborgs statsteater och var med i många kända teatrar så som hamlet. På 1960-talet fick Per scenskräck. Pers nya genombrott kom 1966 då han klädde av sig i tvprogramet Hyllands hörna. Men Pers scenskräck gjorde att han istället ägnande sig åt kykling uppfödning. Han va mycket populär som polischefen i serierna Polisen i Strömstad 1982. Några kända filmer han har varit med i är tex. Ronja Rövardotter, Göta kanal och Änglagård. Per var även med i en rad julkalendrar som Håll huvudet kallt och Kaspar i Nudådalen. Den 31 December 2010 avled Per Oscarsson och hans fru Kia Östling. På grund av att deras hus brann ner till grunden. Per efter lämnade sig sex barn. Han blev 83 år.

VILA I FRID!

Per Oscarsson

 

This entry was posted in Fakta, Om personer. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *