Intervju med några 6:or

Sociala medier på Gateskolan

Vi använder oss av internet på väldigt många olika sätt visade det sig på temadagen som Gateskolans sexor hade för en tid sedan. Hämta information därifrån till olika arbeten är väl det vanligaste under skoltid.

Att ha kontakt med andra via datorn och mobilen är en självklarhet för de allra flesta ungdomar och vuxna idag. Vanliga kanaler är sms, msn, chatt, e-post, och olika slags sk. communities och det är numera inte ovanligt att man har allt i fickan.

-Det finns mobiler för 7000kr som har allt – men dä e möe en inte behöver, som en av killarna i 6:an uttryckte det.

-Att få prata om det här och höra andra berätta om vad de har varit med om är jättebra. Man får tips om bra saker och om sånt man kanske ska vara försiktig med, tyckte tjejerna och killarna från 6:an som här berättar både om temadagen och om deras eget förhållande till sociala medier.

-Att såra någon och skriva nedtryckande sms om den är inte bara väldigt dumt gjort, säger Jessica, det försvinner ju liksom inte och går att spåra. Den som vill skriva dumma saker på nätet har lättare att vara anonym. Ett exempel är bilddagboken* där man kan ha gästinloggning.

Jobbiga pjäser

-Vi fick spela små pjäser som handlade om jobbiga situationer som hade hänt i verkligheten berättar Adelisa. Vi fick stoppa pjäsen och byta roll med någon så att situationen blev annorlunda och bättre. En situation var när jag ville vara med och spela fotboll men inte fick. Vi fick också dra kort och läsa om andra verkliga händelser och sen diskutera. Ett handlade om en bild som en kille hade tagit på en tjej i omklädningsrummet och hur alla på skolan sen kunde se bilden när den lagts ut på nätet.

-Sånt är ju jättesvårt att ändra på och få bort, säger Jonas när killarna pratar om hur lätt det är att lägga ut bilder på internet.

Oliver, Gustav och Jonas skulle gärna vilja jobba mer med medier i skolan. Kanske en skoltidning med lite reportage o skvaller o sån’t.

Skumma typer

Både killarna och tjejerna tycker att det är viktigt att känna till och veta vad som är OK och inte på nätet. De säger vidare att det finns mycket bra grejor där men också en del faror som man måste känna till.

-Vi visste nog en del innan också men i en film som vi fick se var det en vuxen som tog kontakt med unga och sedan stämde träff med dem, berättar Elin. Det är faktiskt något som händer rätt ofta och är jättefarligt.

-Jag har råkat ut för sådana där konstiga typer ibland som vill ”adda” en (lägga till på en kontaktlista), berättar Jessica. Jag accepterade en en gång men eftersom han skrev en massa konstiga saker så tog jag bort honom.

Andra saker, kanske inte lika allvarliga, är ju att man kan bli lurad när man ska köpa något, berättar killarna.

–Jag skulle köpa ett playstation 3 en gång och han som ville sälja det skulle skicka det, berättar Oliver. Vi blev misstänksamma och ville komma och kolla först men vi fick aldrig den rätta adressen så det blev inget.

Jonas och Gustav håller med om att det är jätteviktigt att kolla upp den som säljer.

-Ringer man så brukar det höras om de är seriösa, säger Gustav.

Vad vet föräldrarna

Killarna och tjejerna tycker att de har ganska bra koll när de är på nätet och känner sig trygga där. Och uppstår det problem är det alltid bra om man kan prata med sina föräldrar om det. Alla föräldrar är visserligen inte ute på nätet så ofta men det brukar gå bra att prata ändå.

Google, gsm och msn är sajter som Adelisa, Elin och Jessica gärna använder.

-Mamma har koll. Ibland smälls dörren upp för att kolla vad jag gör, säger en av killarna.

-Mamma är vän med mig på facebook, avslöjar Elin.

Det verkar som om det barnen sysslar med framför datorn inte handlar om några värre hemligheter och att det oftast inte gör något om föräldern kommer in när de surfar. Men alla verkar ändå tycka att det för det mesta är skönast att få vara ifred. Eller som Jonas säger:

-Jag skriver inget privat direkt men man vill ju inte alltid visa vad man skriver.

Om det skulle komma någon ny till klassen t.ex. en flykting som aldrig haft möjlighet att använda internet så ger barnen exempel på vad man vill visa och berätta om först:

·        Jag skulle visa msn eller hotmail kanske först och sen msn för att få kontakter.

·        Google för att där kan man hitta allt

·        Man måste lära ut att man inte bara kan kopiera vad som helst man får bara använda eget.

·        Lära sig att snabbt ta bort mysko personer som vill adda en

Fotnot:*http://sv.wikipedia.org/wiki/Bilddagboken

Text och foto: Hans Heinerud

hans.heinerud@gmail.com

This entry was posted in Intervjuer, Reportage. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *